“Wat ‘n smiesterd”

Blijspel in drie bedrijven.

Geschreven door Bernd Gombold - vertaling Ben ten Velde

Tussen het eerste- en tweede bedrijf en tussen het tweede- en derde bedrijf is er pauze.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Het blijspel speelt zich af in de jaren tachtig in een Twentse kleine plattelandsgemeente.

Relus Groeneveld is postbode vandaar de bijnaam “de Pette”. Relus is een graag gezien man en heeft zich enkele jaren geleden beschikbaar gesteld voor de gemeenteraad. Hij is met voorkeursstemmen in de raad gekomen, mede omdat hij in zijn verkiezingsprogramma belooft heeft om voor de belangen van elke inwoner van het dorp op te komen, waardoor hij tevens verkozen is tot wethouder. Om zijn belofte waar te maken houdt hij kantoor aan huis.

Zijn vrijgezelle kameraad Siep Bloemberg heeft hij aangesteld als gemeentebode en Marion als secretaresse.

Nu hij wethouder is, gaat hij gebukt onder de stress van alledag. Zijn vrouw Annie probeert hem op de been te houden door hem op het juiste moment medicijnen toe te dienen. De stress wordt in hoofdzaak veroorzaakt door de nieuwkomers in het dorp, Amanda en Emiel Kaspers. Zij willen, eisen, dat de wethouder alle gebruiken en gewoontes afschaft, zodat zij optimaal kunnen genieten van de rust.

Dat roept veel weerstand op bij o.a. Lodewijk, de voorzitter van de pluimvee fokvereniging en de plaatselijke blaaskapel.

De Kaspers voeren de  druk zo hoog op, dat Relus ten einde raad is als men hem dwingt vergaande maatregelen te nemen.

Annie, zijn vrouw, is zeer op geld belust en verhuurt kamers o.a. aan professor Zoetebier. Professor Zoetebier gebruikt zijn verblijf om er een boek te schrijven met daarin als hoofdpersoon Marion, haar omschrijft hij als de “volmaakte vrouwelijkheid”.

Marion schrijft op een ondoordacht moment op een contactadvertentie van Rosa de Graaf voor Siep, het codewoord voor deze advertentie is “Ware liefde taalt niet naar schoonheid”. Al deze verwikkelingen worden nauwlettend gevolgd door Jans Baron, de winkelierster met een winkel schuin tegenover de woning van de wethouder, met Siep als haar informatiebron, maar hun beide stelregel is niets voor niets…..

Als u nu net zo nieuwsgierig bent als Jans naar de ontwikkelingen en u niets op de mouw wilt laten spelden, verzeker u dan van een plaats in zaal Kottink om niets te hoeven missen van al deze komische verwikkelingen.

Toneelvereniging “Kiek’nsWeard” wenst  u veel kijkplezier bij

“Wat ‘n smiesterd”


De volgende spelersgroep bestaat uit:

Relus Groeneveld :  Edward Kamphuis

Annie Groeneveld :  Agnes Hekwolter of Hekhuis

Siep Bloemberg : Thomas Deterink

Marion : Alice Oosterik

Jans Baron : Irma Veltmaat

Lodewijk : Gerard Letteboer

Amanda Kaspers : Christel Heerdink

Emiel Kaspers :  Erwin Westerhof

Zoetebier : Bart Kobes

Rosa de Graaf : Ivonne Heerdink

Souffleuse : Marlon Timmerhuis

Toneelmeester : Marian Freriksen

Grime : Elly Grob en Erna Overmeer

Geluid en licht : Clemens Busscher en Martin Grob


Regie   : Joop van den Berg