Historie

Nieuw leven voor toneel in Geesteren

Het was zeventig jaar geleden dat Geesteren een toneelgroep kende. Na opheffing bleef ‘t daarna lange tijd stil. Tot in 2005.


Simone Hansté, Marion Wermelink, Leo Hemmer en Huub Wolberink waren vastbesloten het toneel in Geesteren nieuw leven in te blazen.
De charme van een eigen toneelvereniging ervoer Simone Hansté bij het bezoeken van een voorstelling van een buurtvereniging. Het sfeertje, ouderwets gezellig, een klucht met Twentse humor, een verloting, dat wil ik ook, aldus Hansté.

 

Een gesprek met de regisseur aldaar en een kijkje achter de schermen, versterkte het gevoel dat een dergelijke club in Geesteren ook voet aan de grond moest krijgen. De waarschuwing van de hiervoor genoemde regisseur ‘weet waaraan je begint’, weerhield haar er niet van de stoute schoenen aan te trekken en een aantal mensen te benaderen voor het oprichten van een toneelclub. Na een avond dom tegen elkaar aanpraten, werd besloten expertise in te winnen over het vervolg.
Gesprekken met Tine Rikhof (toneelcontactpersoon van Kunst&Cultuur gemeente Tubbergen) en bovengenoemde regisseur, leverde een schat aan informatie op. Met Joop van den Berg werd een regisseur binnengehaald.

 

Vervolgens werden mensen benaderd met de vraag of zij belangstelling hadden deel uit te maken van een toneelvereniging en bereid waren een avondje te komen praten. Er werd bewust gekozen voor mensen die niets met elkaar gemeen hadden en waarvan de oprichters dachten dat ze wel wat konden betekenen voor de op te richten toneelvereniging. Maar liefst twintig personen gaven aan zich in te willen zetten. Vanaf die tijd ging alles in een sneltreinvaart. Er werd een toneelstuk uitgezocht, de rollen werden verdeeld en vanaf 9 mei 2005 werd er door een bont gezelschap van elf personen elke week gedisciplineerd geoefend. Dat gebeurde toen nog in ‘de zeshoek’ van de Aloysiusschool in Geesteren. Later werd uitgeweken naar Tuincentrum Heerdink. Eddy Kottink werd benaderd om de financiën te verzorgen. Tevens werden er sponsoren gezocht.

 

Op 24, 25 en 26 november 2005 waren, onder erbarmelijke winterse weersomstandigheden, de eerste historische uitvoeringen in Zaal Steggink. Een bewust gekozen, kleinschalige locatie. Echter, ‘de groep’ had nog geen naam. Hiervoor werd de hulp ingeroepen van de inwoners van Geesteren en omstreken. Mensen werden uitgenodigd mee te denken en een naam in te zenden. Het was mevrouw Sannie Lenferink uit Tubbergen die de winnende naam inzond. En vanaf dat moment was de toneelvereniging ‘Kiek’nsweard’ een feit. De titel van het eerste stuk was Plattelandshotel Het Reekalfje. Het werd door de bezoekers met veel enthousiasme ontvangen, bleek uit de reacties na afloop van de voorstellingen. Een goede opsteker voor alle leden van de vereniging….op naar ‘t volgende jaar. Daarbij is het belangrijk te noemen dat de toneelvereniging de financiële steun mocht ontvangen van vele sponsoren.